fbpx

Voedingsadvies van Overveld: Het FODMAP dieet

Darmklachten kunnen ontzettend vervelend zijn. Helemaal wanneer je bijvoorbeeld lekker uit eten bent, maar vervolgens de hele avond met een opgeblazen gevoel en veel buikkrampen de rest van de avond moet doorkomen.

Prikkelbaar Darm Syndroom
Zo’n 10% van de Nederlanders heeft PDS, Prikkelbaar Darm Syndroom. PDS is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Dit syndroom staat ook wel bekend als spastische dikke darm. Deze laatste omschrijving daarentegen is niet helemaal juist omdat de klachten zich vaak niet tot de dikke darm beperken. Vaak uiten de klachten zich ook in de maag en de dunne darm.

Het is vaak erg lastig om erachter te komen waar de klachten vandaan komen. Bekende dingen die klachten kunnen veroorzaken zijn stress, bepaalde voedingsmiddelen of darm-maaginfecties. Wanneer je naar een arts of specialist gaat, wordt er meestal eerst gekeken of je last hebt van een infectie, allergie of een andere aandoening in je darm of maag. Wanneer dat niet het geval is, dan krijg je al snel de diagnose Prikkelbaar Darmsyndroom.

Dan heb je de diagnose PDS, en dan…?
Tegenwoordig kun je bij de diëtist terecht voor het FODMAP dieet. Dit dieet sluit een aantal voedingsmiddelen uit (FODMAP arm dieet), waarna er gekeken wordt welke voedingsmiddelen klachten geven. In het kort komt het erop neer dat groepjes koolhydraten niet opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS wat voor problemen kan zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc.).

Uit onderzoek blijkt dat bij 75% van de mensen die dit dieet volgen, de klachten verminderen of soms zelf helemaal verdwijnen. Door een paar weken een zeer streng dieet te volgen en daarna weer één voor één bepaalde voedingsmiddelen toe te voegen, kun je er precies achter komen welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken. Blijf niet langer met darmkrampen en buikpijn rondlopen, maar stap naar de diëtist en zoek uit waar de klachten vandaan komen.

Meer informatie over het FODMAP dieet?
Mail dan naar info@dietistenpraktijkvanoverveld.nl, bel 0638101866 of vul onderstaand formulier in en klik op verzenden.

Scroll naar top