Wat voor type eter ben jij?

We weten allemaal dat een appel een gezondere keuze is dan een zak chips. Maar die keuze is niet altijd voor de hand liggend bij sommige mensen. De geur van de versgebakte broodjes van de bakker of de frituurlucht van de snackbar kan veel mensen in verleiding brengen om anders te eten. Maar bijvoorbeeld emoties en stress kunnen het eetgedrag ook flink beïnvloeden. Waarom dat bij de ene persoon sterker wordt beïnvloed dan bij de ander, heeft te maken met wat voor type eter je bent. Er bestaan namelijk 3 typen eetgedrag, die elk een andere manier van aanpak nodig hebben. Nieuwsgierig welk type eter jij bent, hoe je dit bij jezelf herkent en hoe je hiermee omgaat?

1. Externe eters

Deze eters laten zich snel verleiden door externe prikkels, wat je ziet, proeft of ruikt. De verleiding is groter dan de behoefte van het lichaam. Vaak hebben deze eters ook geen ‘rem’ meer, waardoor ze zichzelf soms wel overeten aan allerlei lekkers. De geur van de bakker of de snackbar heeft dus veel invloed op deze eters. Maar zodra deze verleidingen er niet zijn, is er niets aan de hand en kunnen deze eters zich prima aan een gezond eetpatroon houden.

Advies:
Luister goed naar de behoefte van je lichaam. Maak duidelijke afspraken met jezelf; hoe gaat je dag eruit zien en hoe ga je dat aanpakken? Maak afspraken met jezelf, wat en hoeveel neem je op een feestje of etentje? Ga nooit met een lege maag boodschappen doen of naar een feestje. Zo ben je sneller in de verleiding om meer te eten dan je nodig hebt. Zorg voor structuur en regelmaat in je voeding.

2. Emotionele eters

Deze eters worden met hun eetgedrag beïnvloed door emoties en/of stress. De normale reactie op stress is verliezen van eetlust. Emotie eters hebben niet goed geleerd om hongerprikkels en door emoties veroorzaakte prikkels van elkaar te onderscheiden. Zij etiketteren lichamelijke verschijnselen als honger. Het gevoel wordt als het ware ‘weg gegeten’. Er zijn bij emotionele eters ook weer twee typen te onderscheiden:

  • Eten bij duidelijke emoties: angst, boosheid of vrees;
  • Eten bij andere emoties: verveling, rusteloosheid.

Advies:
Probeer te zoeken naar afleiding op de momenten dat je de emoties voelt opkomen. Praat over je emoties en zoek naar dingen die ervoor kunnen zorgen dat het gevoel minder wordt. Probeer je emoties niet weg te proppen, maar sta ze toe. Besteed hier juist bewust aandacht aan in plaats van ze weg te eten. Is de oorzaak van deze emoties op te lossen? Ga dan hiermee aan de slag. Maak daarnaast afspraken met jezelf wanneer je iets lekkers mag, en kies verder voor gezonde tussendoortjes.

3. Lijngerichte eters

Deze eters hebben een bepaald natuurlijk streefgewicht, wat een gezond gewicht is wat bij deze persoon past. Dit gewicht moet door middel van extreem lijnen verminderen. Dit gaat gepaard met constant gevoel van honger en er ontstaat een conflict tussen eetlust en voedselonthouding, tussen willen eten en willen afvallen. Door het lang aanhouden van de honger wordt de controle op het eetgedrag op een gegeven moment doorbroken en geven deze eters toe aan de eetlust. Alle remmen gaan dan los en er kunnen zelfs eetbuiten ontstaan. Het welbekende jojo-effect is dan het gevolg.

Advies:
Probeer je wat minder te focussen op het getal op de weegschaal. Het is veel belangrijk hoe je in je vel zit! Sta daarom niet elke dag op de weegschaal, maar doe dit maximaal 1 keer per week. Zorg voor een regelmatig eetpatroon met voldoende zuivel en vezels, zodat je een verzadigend gevoel blijft houden gedurende de dag. Wil je meer weten of heb je hulp nodig met het omgaan van je eetgedrag? Maak dan een afspraak.

Scroll naar boven