Voedingsadvies: Tussendoortjes

Naast het hebben van een gezonde basisvoeding, is het belangrijk om bewuste keuzes te maken wat betreft tussendoortjes. Tussendoortjes zijn vaak de boosdoeners van een ongezond eetgedrag, wat overgewicht kan veroorzaken.

Maar wat kun je nu het beste nemen als tussendoortje? En hoe kun je omgaan met ‘lekkere trek’? Gebruik de onderstaande tips!

1. Doe het niet!

Het makkelijkste is om bijvoorbeeld die zak chips of dat pak koekjes niet in huis te halen. Wanneer je dit wel in huis hebt, maak je de verleiding voor jezelf heel groot. Ook wanneer je het goed verstopt, maak je het voor jezelf heel lastig. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer iets niet goed bereikbaar is (door het te verstoppen), dit juist er toe kan leiden dat de aandacht daarop gericht wordt en het dus veel lastiger is om ervan af te blijven.

2. Verbieden werkt niet

Tussendoortjes die ‘verboden’ worden, zijn juist aantrekkelijker! Verbied dus niets voor jezelf, maar onthoud dat sommige tussendoortjes gezonder zijn dan andere. Koekjes, chips, snoep etc. zijn dus voor af en toe. Kies 1 moment in de week dat je iets lekkers van jezelf mag, en geniet hier dan ook van!

3. Kies gezond:

 

  • Fruit: dagelijks 2 stuks fruit als tussendoortje is gezond en zit boordevol vitamines en mineralen . Pas wel op met fruitsappen, want naast goede voedingsstoffen bevat fruit(sap) ook suiker: fructose, oftewel fruitsuiker. Daarbij wordt er vaak aan fruitsappen extra suiker toegevoegd. Hierdoor kan het aantal calorieën aardig oplopen.
  • Groente: tomaatjes, augurk, wortels, komkommer, radijs etc. zijn allemaal groentes die prima als tussendoortje gegeten kunnen worden. Wist je dat sommige groentesoorten soms wel tot 90% uit water bestaat? Hierdoor heeft het heel weinig calorieën, maar wel veel vitaminen en mineralen.
  • Noten: walnoten, amandelen, hazelnoten, pistachenoten en macademianoten zijn allemaal noten die kunnen worden gezien als gezonde tussendoortjes. Noten bevatten namelijk gezonde vetten en weinig koolhydraten. Pinda’s zijn geen noten, zoals veel mensen denken, maar peulvruchten. Let wel op dat je noten eet die ongebrand en ongezouten zijn. Ook mogen ze geen suikerlaagje hebben of gedoopt zijn in chocolade. Dit maakt de noten natuurlijk een stuk ongezonder.
  • Gedroogde vruchten: deze zijn vaak lekker zoet en bevatten ook nog eens vitamines, mineralen en vezels. Omdat het water verdampt is uit deze vruchten is het wel iets minder gezond dan wanneer je de vruchten vers zou eten. Maar dit tussendoortje is vele male gezonder dan wanneer je snoep of chips zou nemen, want daar zitten zo goed als geen gezonde voedingsstoffen in. De vezels in gedroogd fruit zorgen ervoor dat je snel een vol gevoel krijgt. Kies bijvoorkeur zongedroogde vruchten en daarbij ook de ongezwavelde varianten.
  • Gekookt ei: het is niet de snelste snack, maar wel een aanrader. Een ei is erg rijk aan eiwitten, wat ervoor zorgt dat je minder snel honger hebt. Een gekookt ei is gezonder dan een gebakken ei omdat je bij bakken vaak olie/boter gebruikt.
  • Crackers: er zijn heel veel soorten crackers op de markt, waarvan een groot deel je zeker niet zullen helpen met afvallen. Toch komen er steeds meer gezonde crackers. Kies vooral volkoren crackers met veel pitten en zaden. Dit vult goed door de vezels waardoor je snel vol zit. Mocht je er iets op willen, kies van wel dun en mager beleg want anders is de cracker alweer een stuk minder gezond.
  • Zaden en pitten: zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten zijn zaden die je makkelijk als gezond tussendoortje kan eten. De eigenschappen van zaden en pitten lijken veel op die van noten, dus prima om tussendoor een keer een handje van te eten!
  • Water: met water kun je heel goed een hongergevoel verminderen. Ook drinken veel mensen te weinig water, waardoor het lichaam meer vocht vasthoudt. Wanneer je genoeg water drinkt, hoeft je lichaam minder vocht vast te houden omdat het lichaam weet dat er genoeg water aanwezig is in je omgeving. Dit kan zo een paar kilo’s schelen.
Scroll naar boven