Hoofdhonger of buikhonger?

Emotie-eten, ken je dat? Emoties weg eten of juist zin hebben in eten wanneer er emoties bij komen kijken? De zin in chocolade als je je niet goed voelt of de zin in een vette hap als dingen tegen zitten. Veel mensen zullen dit herkennen. Kom je thuis van het sporten, je kijkt in de spiegel en denkt bij jezelf: ’die benen zullen ook nooit veranderen. Hoe hard ik ook train, ik zal nooit die benen krijgen die ik graag zou willen’. Om vervolgens met een rot gevoel een zak chips op te eten, want tja..het heeft blijkbaar toch allemaal geen zin. Kortom, eten heeft in dit geval met emotie te maken.

Emotie-eten
Maar eigenlijk slaat het natuurlijk nergens op. Want voel jij je beter na een reep chocolade of een zak chips? Of voel je je daarna juist nog slechter? Ik denk dat veel mensen zich juist slechter gaan voelen, omdat ze dan de controle over zichzelf even kwijt zijn geraakt. De drang naar eten is sterker dan de controle over jezelf: het wel of niet bepalen of je eet. Het enige voordeel is dat je tijdens het eten, even je rotgevoel los kan laten en je op de automatische piloot het ene chipje na het andere in je mond stopt. Maar helaas is dit moment maar voor even want wanneer die zak leeg is, voel je je weer net zo rot als toen je eraan begon. Je hebt er uiteindelijk dus niks aan.

Buikhonger
Eten uit emotie (hoofdhonger) is iets heel anders dan eten uit trek (buikhonger). Bij buikhonger heeft je lichaam energie nodig, en moet je eten. Bij hoofdhonger heb je een bepaalde emotie wat je door middel van eten weg wilt krijgen. Dit zijn meestal dingen waar veel vet en suiker inzitten: chips, snoep, chocolade etc. Door dit te realiseren, wordt het ook wat gemakkelijker om hiermee om te gaan. Je kunt namelijk sneller ingrijpen om in te zienwaar je mee bezig bent.

Bewustwording
Heb je buikhonger? Neem dan lekker iets te eten! Maar heb je hoofdhonger? Vraag jezelf dan eerst goed af wat de reden hiervan is. Als je hiervan bewust bent, heb je al geen honger meer! Als honger niet het probleem is, dan is eten niet de oplossing!

Lees ook het advies voor kinderen.

Scroll naar boven