Lesje in suiker en energiebalans

Wie zoet is krijgt…Jaaaaaa…!!!

Sint is in het land maar de hoeveelheid lekkers ligt natuurlijk al even in de supermarkt.

Deze bevatten veel energie én suiker. Over dit laatste is de laatste tijd veel gezegd & geschreven. “Suiker is dé dikmaker!” Als je dat maar vaak genoeg hoort, is het zo toch?
Daarom hierbij een lesje over suiker & de energiebalans.

Wat is suiker?
Koolhydraten is de overkoepelende term voor de verschillende soorten suikermolecuulverbindingen die we kennen. Suiker is dus de meest afgebroken vorm van koolhydraten. Suiker levert energie en is daarmee een belangrijke brandstof voor je lichaam. Je hersenen functioneren zelfs niet zonder! Een gram koolhydraten leveren 4 kcal.

Of je dik wordt van suiker?
Daarvoor schakelen we even over naar een lesje energiebalans.
Krijg je een langere periode meer energie binnen dan je verbruikt, dan wordt het opgeslagen in spier- en vetcellen. Verbruik je over een langere periode meer energie dan je binnenkrijgt via je voeding, dan spreken je je energiereserves aan zoals onze vetcellen (en in extreme gevallen ook spiercellen). Dit principe noemen we de energiebalans en het is leidend in termen van gewichtstoename- of afname. Dus een overschot aan calorieën (een positieve energiebalans)maakt je op termijn dik. Als je suiker eet (zoals in die veel te lekkere chocoladeletters zit), maar je hanteert toch een calorietekort dan kan je op termijn gewoon afslanken.

Op naar een strooigoeddieet mét negatieve energiebalans?
Nee, ik adviseer je nu niet om hierop over te stappen. Een stuk chocola bevat weinig voedingsstoffen in tegenstelling tot een stuk fruit (suikers) die vitamines, mineralen en vezels bevat.

Kortom: geniet soms van een stukje chocola of speculaas maar zorg ervoor dat het grootste gedeelte van je voedingspatroon bestaat uit een variatie aan onbewerkte producten met daarin nuttige en hoogwaardige voedingsstoffen. En flink bewegen en sporten, helpt natuurlijk om een goede balans te houden. En waar doe je dat nou gezelliger dan bij Sportcentrum Oudenrijn, juist in de Decembermaand!

“Dank u Sinterklaasje..!!”

Is Lekker Pûh!!! nieuw voor je?:
Worstelt jouw kind ook met zijn/haar gewicht, wordt hij/zij gepest of is omkleden bij gym een heel gevecht? Blijf niet piekeren maar maak een afspraak voor een GRATIS kennismakingsgesprek waarin je  al je vragen kunt stellen en je zorgen kunt delen. Je kunt me een berichtje sturen op dit email adres sjuul@lekkerpuh.net of me bellen op 06-30405060. Ik help jullie graag!

Scroll naar boven