Eredivisie basketbal in Sportcentrum Oudenrijn

Utrecht kent een lange historie in het basketball. De oudste vereniging van Utrecht, Midland bestond al halverwege de jaren vijftig en een aantal jaren later kwamen daar Cangeroes en SVE (Sport Vereniging Eendracht Utrecht) bij, waarbij de laatste in het seizoen 1966 / 1967 als eerste niet Amsterdamse club zowel het landskampioenschap als de beker won. In de zeventiger jaren werd er zowel bij de vrouwen als de mannen (BC Markt, nu BC Utrecht) op eredivisieniveau gespeeld, maar vanwege het ontbreken van de financiële middelen, en een structurele organisatie was er van enige continuïteit geen sprake.

Hoewel er op dit moment een damesteam (Amazone) en een aantal jeugdteams (UBALL) op eredivisieniveau actief zijn, en Utrecht beschikt over maar liefst negen bloeiende verenigingen, is de stap naar een echte basketballstad, een bolwerk – nog – niet gemaakt.
De droom, om als sportstad in één adem genoemd te worden met de heren topteams op het hoogste nationale niveau is, mede vanuit het Sportcentrum, in 2013 ontstaan. En dat gaan we in „onze” sportzaal realiseren.  Na een haalbaarheidsonderzoek is er een duidelijke missie geschreven: Het creëren van een “basketballnest” met ruimte voor recreatief basketball, talentontwikkeling, eredivisie voor zowel heren als dames en rolstoelbasketball. Iedere partner met een eigen identiteit maar met gezamenlijke doelen en op de juiste manier verbonden met elkaar. Kijk vooral eens naar onze promofilm: https://youtu.be/4i7X79MFAjU

In het uiteindelijke plan van aanpak staat ook dat Utrecht Basketball initiatieven zal ondernemen die bijdragen aan de sociaal maatschappelijke waarde in de stad, zoals o.a. het stimuleren van sporten voor de jeugd.

Een ambitieus plan, brekend met de Utrechtse traditie van botsende karakters en uiteenlopende belangen, maar met de belangrijkste ingrediënten: de deelnemende basketball verenigingen (UBALL, SVO, SC Antilope) zijn gezond, groeien en staan achter de geformuleerde doelen, er zijn genoeg enthousiaste vrijwilligers voorhanden, en de regio Utrecht barst van het talent.

Op dit moment, 5 jaar later, zijn er inmiddels enorme stappen gemaakt. Sportcentrum Oudenrijn is de basis van het “basketballnest”. Een nieuw ingerichte hal met een fantastische vloer waar zowel getraind als gespeeld wordt.
Het initiatief 030HOOPS is gestart, waarbij Utrecht Basketball in samenwerking met de gemeente Utrecht, Vluchtelingenwerk West- en Midden Nederland, Vereniging Sport Utrecht en Welkom in Utrecht een programma ontwikkeld heeft met activiteiten voor Utrechters met een vluchtelingenachtergrond. Er worden basketballclinics gegevens in wijken en op scholen.

Er is een herenteam op promotiedivisieniveau actief, als opmaat naar de eredivisie. Met een mix van ervaring en aanstormend talent. Met als eerste resultaat het bereiken van de final-four!! De jeugd heeft de weg naar het basketball gevonden. De trainingen van Basketball’s Cool worden druk bezocht en de jongste talenten vinden hun plek bij SVO. En last but not least, er is een nieuwe stuurgroep geïnstalleerd die achter de schermen hard aan het werk is om in het seizoen 2018 / 2019 een heren eredivisieteam van de grond te krijgen.

Hoewel er nog best wat stappen gezet moeten worden, zijn de contouren van een ambitieus en veelomvattend plan langzaam zichtbaar en zorgen de ontwikkelingen voor een boost bij de fans en betrokkenen. Groningen, Leiden en Den Bosch, here we come!

Nu zijn we uiteraard ook op zoek naar sponsoren die op allerlei manieren zouden kunnen bijdragen. Niet alleen financieel maar denk ook aan facilitaire middelen en/of het inzetten van benodigde kennis. En daar geven we uiteraard ook wat voor terug. Interesse? Laat het ons weten en wij nemen contact op om hierover van gedachte te wisselen.

Website: https://utrechtbasketball.nl
Mail: info@utrechtbasketball.nl

Namens de stuurgroep van Utrecht Basketball
Rob Veldhuis

Sportcentrum Oudenrijn, het enige sportcentrum in Leidsche Rijn waar voor iedereen wat te beleven is.

Scroll naar boven